ACTIVITEITEN 2016

“Een Bourgondisch stadspaleis” - Prof. Krista De Jonge

16 oktober 2016

Professor Krista De Jonge is een autoriteit als het op Bourgondische residenties aankomt. Ze bestudeerde het Brugse Prinsenhof, het Gentse Hof Ten Walle en het Rijselse Palais Rihour. Allemaal residenties van de Bourgondische hertogen. Lodewijk van Gruuthuse stond dicht bij de Bourgondische hertogen als adviseur…. Kan je die nauwe band ook terugvinden in de architectuur van zijn stadspaleis? Zijn er gelijkenissen te trekken en hoe zit het met die bidkapel? Hoe uitzonderlijk is die? Allemaal vragen waarop u het antwoord krijgt in deze lezing.

Deze activiteit kadert in de aanloop naar het nieuwe Gruuthusemuseum dat in de lente van 2018 opnieuw de deuren opent. Dan zal de mooie collectie verfijnd vakmanschap u doorheen de geschiedenis van Brugge leiden. De gekende  topstukken zoals wandtapijten, kant, zilver en houtsnijwerk worden aangevuld met voorwerpen uit de collecties van verschillende Brugse erfgoedspelers. Het nieuwe museum zal de thema’s brengen die tonen hoe Brugge de stad is geworden die ze vandaag is. Maar eerst wordt de restauratie van het paleis afgerond. De Reiegevel werd grondig gerestaureerd en die vleugel kreeg een nieuw dak, de goten van het hele gebouw werden aangepakt om zware regenval beter aan te kunnen, alle 150 ramen werden gedemonteerd, gerestaureerd en van nieuw lood en eventueel nieuw glas voorzien. In enkele zalen werd stabiliteit van de vloer verbeterd en de polychromie op de balken geconsolideerd.

Het pronkstuk daarentegen, de bidkapel is nog niet helemaal afgewerkt. Op basis van de bevindingen tijdens de restauratie loopt nieuw onderzoek bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Na de uitvoering van dat onderzoek kan de bidkapel weer schitteren als vanouds. Of de bidkapel gelijktijdig met de heropening van het Gruuthusemuseum zal te zien zijn hangt momenteel nog aan een zijden draadje. Het bestuur van de Vrienden van de Musea wil daar zijn schouders onder zetten en u zal hen daarbij kunnen helpen. Na de zomer vertellen we u er meer over.

Zondag 16 oktober 2016 om 10.30 uur

Vriendenzaal van het Groeningemuseum, Dijver 12, 8000 Brugge