ACTIVITEITEN 2016

Exclusief avondbezoek met rondleiding in het Groeningemuseum aan de tentoonstelling: “De Kunst van het Recht. Drie eeuwen gerechtigheid in beeld”

01 december 2016

In de vijftiende eeuw was het gebruikelijk om rechtszalen te versieren met kunstwerken die de schepenenrechters moesten aansporen om hun beroep gewetensvol uit te voeren. Dikwijls koos men als onderwerp voor het ultieme moment van goddelijk recht: het Laatste Oordeel. Maar ook andere gebeurtenissen uit Bijbelse en profane bronnen vormden het onderwerp van gerechtigheidstaferelen of ‘exempla iustitiae’.

De tentoongestelde werken schetsen een fascinerend beeld van de manier waarop recht en gerechtigheid tijdens het ancien régime in de kunst werd verbeeld.

De rondleidingen worden verzorgd door prof. Georges Martyn en drs. Stefan Huygebaert van het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van Universiteit Gent en door Vanessa Paumen en Tine Van Poucke, curatoren van de expo.

Donderdag 1 december vanaf 17 uur

We starten om 17.00 u, 17.20 u, 17.40 u, 18.00 u en 18.20 u. Inschrijven is noodzakelijk via mail of telefoon naar ons secretariaat. Opgelet! Beperkt aantal inschrijvingen, wie eerst komt … Vermeld duidelijk hoe laat u wenst te komen.

Die avond kan ook de catalogus, uitgegeven bij Lannoo, in het Nederlands en het Engels,  aangekocht worden met Vriendenkorting