ACTIVITEITEN 2017

Exclusief Vriendenavondbezoek

26 oktober 2017

Tentoonstelling “Pieter Pourbus en de vergeten meesters” o.l.v. mevrouw Anne van Oosterwijk, curator van de tentoonstelling en leden van het Groeningeteam.

De tentoonstelling brengt ons naar het Brugge van de zestiende eeuw. De stad wordt getroffen door een economische achteruitgang en loopt leeg. Handelaars vertrekken uit de stad en de bevolking wordt steeds armer. Slechts een beperkte groep van kunstliefhebbers blijft kunst kopen van de hoogste kwaliteit.

Tot op de dag van vandaag kijkt men voor Vlaamse schilderkunst uit de zestiende eeuw voornamelijk naar Antwerpen. Onterecht zo blijkt, deze tentoonstelling illustreert de kracht en de kwaliteit van de Brugse meesters in die periode.

Pieter Pourbus is er een van. Hij begint in 1543 bij Lancelot Blondeel in Brugge. Onder het ervaren oog van de Brugse meester ontpopt Pourbus zich tot hét aanstormend talent en weet hij veel belangrijke opdrachten binnen te halen. Zo schildert hij in 1551 “Het Laatste Oordeel”, een werk voor het landhuis van het Brugse Vrije.
Verder maakt hij succesvolle portretten van leden uit voorname families. Deze elitaire opdrachten bewijzen de grote appreciatie voor zijn werken.

In de tentoonstelling is een van de grootste verrassingen de (her)ontdekking van het oeuvre van de familie Claeissens. Omwille van het feit dat stamvader Pieter I Claeissens zijn werken cryptisch signeerde en zijn zoon Gillis een monogram gebruikte, bleven ze eeuwenlang vrij onbekend. Recent onderzoek identificeerde de werkelijke schilders en reconstrueerde hun volledige oeuvre. We maken kennis met Pieter I met zijn kenmerkende Vlaamse stijl en met de erg getalenteerde portretschilder Gillis.

Na de dood van Pieter Pourbus, nemen Pieter II en Antonius Claissens zijn plaats in op de kunstmarkt. Zij hanteren het principe ‘de kwaliteit bepaalt de prijs’: hoe meer je betaalt, hoe beter de werken. Op dat moment maken Frans I & Frans II Pourbus - de zoon en kleinzoon van Pieter Pourbus - carrière buiten Brugge.

We werken met een doorschuifsysteem: in elke zaal geeft iemand van het Groeningeteam duiding bij de tentoongestelde werken.

Donderdag 26 oktober 2017.
We starten om 16.30 uur met een eerste groep van 20 Vrienden.
Volgende groepen starten om 16.45 u. - 17.00 u. - 17.15 u. - 17.30 u.

Inschrijven verplicht via mail (info@vsmb.be) of telefoon (050 44 87 69) naar ons secretariaat, met vermelding van het aantal en het tijdstip waarop u wenst te komen.
Verzamelen aan de Vriendenbalie in het Groeningemuseum, even voor het gekozen tijdstip.