ACTIVITEITEN 2016

Herfstsymposium Montanus “Koninklijke ziekten”

11 november 2016

Het Herfstsymposium 2016 van de werkgroep Montanus, het Collegium Medico-Historicum Brugense, gaat door in samenwerking met de Vrienden van de Musea in de Vriendenzaal van het Groeningemuseum, Dijver, 8000 Brugge. 

Ziekten bij de eerste graven van Vlaanderen (10-11e eeuw) door Johan Boelaert, Montanus Brugge 

De geschreven bronnen zijn nogal zwijgzaam over ziekten die de Vlaamse graven, hun naaste familie en leden uit de hoogste kringen troffen in de twee eerste eeuwen van het graafschap (einde 9de - einde 11de eeuw). Toch bestaan er enkele leerrijke relazen. De lezing focust op de ziekte van Arnulf I de Grote en op de ziekte van zijn zoon Boudewijn III. Melaatsheid bij een voorname abt evenals de terminale aandoening van de beroemde man van de Vlaamse koningin Mathilde komen aan bod. 

Aan het sterfbed van de Valois koningen door Paul Broos, prof. em. KUL   

Tussen 1328 en 1589 regeerden er dertien koningen uit het huis van Valois over Frankrijk. Zij leden allen aan een aantal kleine maar soms ook minder onschuldige kwaaltjes: hemorroïden, syfilis, tuberculose, tandabcessen… Geen van hen bereikte een hoge leeftijd. Seksuele overdaad en waanzin waren niet zelden de onderliggende oorzaak van dit eerder voortijdig overlijden. Van twee van hen weet men met zekerheid dat ze een gewelddadige dood gestorven zijn. Over hun ziektetoestanden is vrij veel bekend. Dit leert ons heel wat over de stand van de geneeskunde en de heelkunde in die tijd. 

Urologische problemen bij Spaanse koningen door Philip E.V. Van Kerrebroeck, prof. urologie Universiteit Maastricht 

Afwijkingen aan urinewegen en geslachtsorganen en de daaruit voortvloeiende urologische problemen, komen zelfs bij gekroonde lichamen voor. Ook de Spaanse vorstenhuizen werden niet gespaard. Vanaf de eerste koningen die regeerden op het Iberisch schiereiland werden urologische problemen vermeld en die hebben vaak een belangrijke invloed gehad op de staatszaken. Een aangeboren urogenitaal probleem bij koning Carlos II van Spanje was zelfs verantwoordelijk voor het einde van de Spaanse Habsburgers, maar ook meer recente Spaanse koningen hadden een uroloog nodig. In de lezing worden enkele van de meest markante urologische problemen bij Spaanse koningen besproken

Vrijdag 11 november 2016 om 10 uur

Vriendenzaal van het Groeningemuseum, Dijver 12, 8000 Brugge