ACTIVITEITEN 2018

Meekijken over de schouder van de meester. Studie van (onder)tekeningen bij Brugse zestiende-eeuwse meesters

11 januari 2018

Van Pieter Pourbus zijn behoorlijk wat tekeningen bewaard, die in een aantal gevallen ook nog verbonden kunnen worden met schilderijen die nog bestaan.

Studie naar de tekeningen en schilderijen kan aangevuld worden met onderzoek van de ondertekening. Door gebruik te maken van de techniek infraroodreflectografie kan de voorbereidende tekening op het gegrondeerde paneel worden geregistreerd en worden bestudeerd.
Voor de tentoonstelling ‘Pieter Pourbus en de vergeten meesters’ werd het oeuvre van Pieter Pourbus voor het eerst systematisch bestudeerd met deze methode, hetgeen veel nieuwe informatie over zijn werkmethoden en zijn leertijd aan het licht heeft gebracht. Ook kunstwerken van de familie Claeissens werden onderzocht, en de resultaten van dit onderzoek lagen mede aan de basis van de reconstructie van deze oeuvres.
Tijdens de lezing licht Anne van Oosterwijk, adjunct conservator Groeningemuseum en curator van "Pieter Pourbus en de vergeten meesters", de nieuwe bevindingen met veel beeldmateriaal toe. 

Lezing georganiseerd door het Vlaams onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden

Wanneer? Donderdag 11 januari om 15.00 u. 
Waar? Vriendenzaal van het Groeningemuseum, Dijver 12, 8000 Brugge
Gratis toegang.