ACTIVITEITEN 2016

“Met de duivel naar bed. Heksenvervolgingen in Europa, in Vlaanderen en in Brugge van de 15de tot de 18de eeuw” - Prof. Em. J. Monballyu, Professor emeritus aan de rechtsfaculteit KU-Leuven, KULAK en HU-Brussel

12 juni 2016

Lezing in het kader van “De heksen van Bruegel” in het Sint-Janshospitaal (van 25 februari tot 26 juni)

Voor al wat met hekserij, magie of toverij te maken heeft bestaat er al eeuwenlang een grote interesse. Die interesse gaat terug op verhalen uit onze kindertijd, maar nog meer ook op een diep verankerd geloof in allerlei bovennatuurlijke krachten en een groot verlangen om allerlei mysterieuze gebeurtenissen toch te willen begrijpen.

Wanneer wij dat fenomeen historisch benaderen, stellen wij daarbij vast dat er gedurende eeuwen ook mensen strafrechtelijk voor hekserij werden vervolgd en daarbij soms op de meest vreselijke wijze met de vuurdood werden geëxecuteerd.

Om een dieper inzicht te krijgen in dat fenomeen zal in de lezing achtereenvolgens worden ingegaan op: Wat was (en is) hekserij?, Wat was een heksenproces en hoe verliep dat?, Waar en wanneer vonden er heksenprocessen plaats en hoeveel vonden er plaats?, Waarom vonden er heksenprocessen plaats? en tenslotte: Kunnen wij daaruit enkele conclusies trekken voor de dag van vandaag?

 

Vriendenzaal van het Groeningemuseum, Dijver 12, 8000 Brugge

Zondag 12 juni om 10.30 uur