ACTIVITEITEN 2018

Over de 'verderfelijke' ambitie en de 'ridderlijke' deugden van Lodewijk van Gruuthuze

20 september 2018
Over de 'verderfelijke' ambitie en de 'ridderlijke' deugden van Lodewijk van Gruuthuze, de in ongenade gevallen beschermengel van de Bourgondische dynastie.
Spreker: Prof. Dr. Jelle Haemers, KUL
Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden 

Wanneer? Donderdag 20 september om 15.00 u. 
Waar? Vriendenzaal van het Groeningemuseum, Dijver 12, 8000 Brugge
Gratis toegang. Inschrijven niet noodzakelijk.

In de hoogdagen van zijn politieke carrière, de regering van Maria van Bourgondië, functioneerde Lodewijk van Gruuthuze als beschermengel van de Bourgondische dynastie.
Geen ridder kreeg toegang tot de vertrekken van de hertogin zonder de toestemming van de Brugse edelman. Maar kort erna keerde het tij. Tijdens de regering van Maximiliaan van Oostenrijk werd Lodewijk opgesloten, en verweet het Gulden Vlies hem de 'verderfelijke ambitie' die hij in de voorafgaande jaren had tentoongespreid.
In deze lezing gaat Jelle Haemers na hoe het zover is kunnen komen: waarom behandelde de Bourgondische dynastie Lodewijk als een gevallen engel, en hoe verweerde de edelman zich? Hij schetst bijgevolg een ontluisterend beeld van de politieke geschiedenis van het vijftiende-eeuwse Brugge, en kadert Lodewijks opmerkelijke levensverhaal in de algemene geschiedenis van de Bourgondische Nederlanden.